KDH v Prešove už nemá primátora, ale stále sa cíti najsilnejšie

18.02.2003 Celý región

Satisfakciou za to, že kandidát KDH Juraj Kopčák sa nestal primátorom Prešova je podľa vyjadrenia predsedu Okresného koordinačného centra KDH v Prešove Stani...
Satisfakciou za to, že kandidát KDH Juraj Kopčák sa nestal primátorom Prešova je podľa vyjadrenia predsedu Okresného koordinačného centra KDH v Prešove Stanislava Kahanca z 10. decembra m. r. fakt, že 13 zvolených poslancov predstavuje najpočetnejší klub v 31-člennom mestskom zastupiteľstve. V hodnotení výsledkov komunálnych volieb na stretnutí s novinármi preto uviedol, že je spokojný.

Radosť kalí neúspech z vytvorenia širšej predvolebnej pravicovej koalície. KDH v Prešove kandidovalo samostatne, a to na primátora i na poslancov. Ostatné pravicové subjekty - SDKÚ, AN0, DS (spolu so Smer-om) - vytvorili koalíciu. Pôvodne sa o jej vytvorenie na podporu svojej kandidatúry na primátora pokúšal Kahanec. Neuspel (koalícia si vybrala Štefana Kužmu) a vzdal sa v prospech Kopčáka. Kahanec si nemyslí, že klub KDH v mestskom parlamente bude tvrdým odporcom novozvoleného ľavicového primátora Milana Benča. Argumentoval tým, že KDH vždy hľadá dohodu spoločnej cesty rozvoja mesta. Podľa neho KDH ponúka stabilný 13-členný samostatný poslanecký klub, v ktorom je úplným nováčikom za roky novej samosprávy len Martin Buranovský a deväť poslancov vykonávalo túto funkciu v predošlom volebnom období. KDH výborne uspelo aj vo voľbách v celom okrese Prešov, počtom voličov najväčšom v SR. Z 89 obcí postavilo svojho kandidáta v 45, z nich zvolili 23, a to 14 samostatne a deviatich v koalícii (najviac s SDKÚ). Viac starostov bolo zvolených len ako nezávislých. KDH získalo po prvýkrát tieto posty v piatich obciach, sú medzi nimi i veľké ako Lemešany a Sedlice a v štyroch obciach - Záhradnom, Finticiach, Mošurove a v Chmeľovci - sú starostami tí istí muži už po štvrtýkrát za sebou. V počte zvolených obecných poslancov je KDH so 167 osobami úplne najúspešnejšie v okrese.
 

Vyberte región